Πίσω στην αρχική σελίδα
 

Γαστρικό μπαλόνι 
Σύντομες απαντήσεις 

Πόσο βάρος θα χάσω;

Με την τοποθέτηση του μπαλονιού αναμένεται σημαντική απώλεια βάρους που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 35 κιλών. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη θέληση και το βαθμό συμμόρφωσης του ασθενούς με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Απώλεια βάρους σε κιλά

Η μέση απώλεια βάρους με γαστρικό μπαλόνι είναι περίπου 20 κιλά. Όπως παρουσιάζεται στην καμπύλη, η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη τους πρώτους τρεις μήνες.

 Θα αισθάνομαι το μπαλόνι μέσα στο στομάχι μου;

Τις τρεις με τέσσερις πρώτες ημέρες θα αισθάνεστε ναυτία και πιθανώς κάποιες κράμπες στο στομάχι. Μετά το διάστημα αυτό, το μόνο που θα αισθάνεστε είναι ένα αίσθημα κορεσμού και μερικές φορές ένα ελαφρό μετεωρισμό στο επιγάστριο.

 

Υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες εκδηλώσεις;

Το πρώτο τριήμερο θα είναι δύσκολο. Συχνά υπάρχουν ναυτία, αρκετοί εμετοί και μερικές φορές κωλικοειδής πόνος στο επιγάστριο. Τα φαινόμενα αυτά είναι φυσιολογικά γιατί την περίοδο αυτή το στομάχι αντιδρά στην παρουσία του μπαλονιού. Μείνετε στο σπίτι και κάνετε λίγη υπομονή. Να θυμάστε ότι σε 2-3 μέρες όλα θα έχουν περάσει. Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με αντιεμετικά και αναλγητικά.

 

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

Εφ όσον τηρηθούν οι ενδείξεις, οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Έχουν αναφερθεί εξελκώσεις του στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και εντερική απόφραξη μετά από διάτρηση του μπαλονιού. Το μπαλόνι είναι κατασκευασμένο από βιοσυμβατή σιλικόνη που δεν είναι ερεθιστική για το στομάχι. Ωστόσο τα υγρά του στομάχου μπορεί να διαβρώσουν το μπαλόνι. Για το λόγο αυτό συνιστάται για όσο διάστημα παραμένει το μπαλόνι στο στομάχι να λαμβάνετε συστηματικά κάποιο αντιόξινο σκεύασμα.

 

Γιατί το γαστρικό μπαλόνι είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα προγράμματα;

Επειδή είναι το μόνο πρόγραμμα που καταπολεμά την πείνα. Επιπλέον η υποστήριξη και η εκπαίδευση απο την υποστηρικτική ομάδα δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσουν οι ασθενείς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να διατηρήσουν το αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση του μπαλονιού.

 

Τι θα συμβεί αν το μπαλόνι παρουσιάσει διαρροή;

Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο με το μπαλόνι της Inamed (ΒΙΒ). Αλλά και στη σπάνια αυτή περίπτωση, θα το αντιληφθείτε έγκαιρα από το χρώμα των ούρων. Όταν υπάρχει υποψία διάτρησης, το μέγεθος του μπαλονιού ελέγχεται άμεσα με ένα υπερηχογράφημα. Όταν υπάρχει διαρροή το μέγεθος του μπαλονιού μειώνεται σταδιακά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί.

 

Πόσο καιρό μπορεί να μείνει το μπαλόνι;

Το γαστρικό μπαλόνι συνήθως παραμένει στο στομάχι για 6 μήνες. Μετά το διάστημα αυτό δε βοηθά πλέον και δεν αναμένεται απώλεια βάρους. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνει μέχρι και 9 μήνες. Αν υπάρχουν λόγοι ακόμα μεγαλύτερης παράτασης της χρήσης του μπαλονιού, τότε αυτό πρέπει να αντικατασταθεί με ένα καινούριο.

 

Μπορώ να ξαναβάλω μπαλόνι για να χάσω περισσότερο βάρος;

Το μπαλόνι δε βοηθά στην απώλεια βάρους για διάστημα μεγαλύτερο από 6 μήνες. Έτσι δεν αναμένεται απώλεια βάρους αν το μπαλόνι παραμείνει περισσότερο από 6 μήνες, ή αντικατασταθεί με άλλο. Ο λόγος είναι ότι στο διάστημα των 6 μηνών το στομάχι συνηθίζει την παρουσία του μπαλονιού. Αντίθετα, αν μετά την αφαίρεση και την επανατοποθέτηση μπαλονιού μεσολαβήσουν 2 - 3 μήνες, θα υπάρξει επιπλέον απώλεια βάρους.

 

Θα υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή μου με το μπαλόνι;

Το πρόγραμμα ΒΙΒ δεν είναι δίαιτα, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί κανόνες διατροφής που πρέπει να ακολουθούνται. Συνιστάται περιορισμός στην κατανάλωση ζάχαρης, γλυκισμάτων, φυσικών χυμών και αναψυκτικών ενώ ενθαρρύνεται η κατανάλωση νερού και "ακατέργαστων" φυσικών τροφίμων, όπως γαλακτοκομικών, κρέατος, φρούτων και λαχανικών. Οι τροφές αυτές σε αντίθεση με τα προηγούμενα, είναι πιο υγιεινές και δημιουργούν παρατεταμένο και ικανοποιητικό κορεσμό.

 

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι το γιατρό μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΒΙΒ ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό και να συζητά την πορεία του 2 φορές το μήνα. Οι επισκέψεις είναι χρήσιμες γιατί ο ειδικός θα σας δώσει εξηγήσεις για ότι σας συμβαίνει και όταν υπάρχει ανάγκη θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να πετύχετε το στόχο σας. Τα άτομα που δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τη διατροφή και τις συνήθειές τους μπορεί να χρειαστεί να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα συμπεριφορικής θεραπείας.

 

Όταν αφαιρεθεί το μπαλόνι θα έχω ξανά ναυτίες;

Η αφαίρεση του μπαλονιού δεν προκαλεί κανένα ερεθισμό στο στομάχι και δε δημιουργεί κανένα σύμπτωμα.

 

Είναι αλήθεια ότι μετά την αφαίρεση του μπαλονιού μπορεί να ξαναπάρω τα κιλά που έχασα;

Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που πρέπει να ενταχθείτε στο πρόγραμμα ΒΙΒ. Η απώλεια βάρους που προκαλεί το μπαλόνι δε θα παραμείνει αν δεν εκμεταλλευτείτε το διάστημα αυτό για να κάνετε κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και τη ζωή σας.


Copyright 2005 GOMED LTD | Hosted by the WEBPOWERLast updated October 2005