Οδηγίες του προγράμματος ΒΙΒ™

 Home page: http://www.gastricballoon.gr

 

 
     
 

Η πολυσύνθετη αιτιολογία της παχυσαρκίας απαιτεί μια σφαιρική προσέγγιση για τη θεραπεία της. Η παχυσαρκία θεραπεύεται μόνο με μεγάλες αλλαγές. Η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από θέματα διατροφής και οι ψυχολογικές επιδράσεις του περιβάλλοντος παίζουν καθοριστικό ρόλο σ' αυτή την προσπάθεια. Με το πρόγραμμα του γαστρικού μπαλονιού ο ασθενής που θέλει να χάσει βάρος έχει έλεγχο της όρεξης ενώ συγχρόνως βρίσκει την απαραίτητη γνώση και την εξειδικευμένη υποστήριξη ώστε να να απαλλαγεί για πάντα απ΄την παχυσαρκία. 

 
     
 
  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
  Η προετοιμασία του ασθενούς
  Τι ακολουθεί μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού
  Γενικές οδηγίες
  Διατροφική υποστήριξη
  Ψυχολογική υποστήριξη
  Ο ρόλος της άσκησης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΤΟΥ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Σκρέκας Γιώργος  Χειρουργός, εξειδικευθείς στην Παχυσαρκία & Αdvanced Laparoscopic Surgery στο St' Marys Hospital, London, UK. Συνεργάτης  ΙΑΣΩ GENERAL & ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΗΛ 6939 193876,  Ηλεκτρονική Επικοινωνία

 
     
 
  Η προετοιμασία του ασθενούς.  
 
 

Στόχοι του προγράμματος ΒΙΒ είναι:

 • Να υπάρξει αποτελεσματική εκμετάλλευση της βοήθειας που προσφέρει το γαστρικό μπαλόνι για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απώλεια βάρους.
 • Να προετοιμάσει κατάλληλα τους ασθενείς για να διατηρήσουν την απώλεια βάρους μετά την αφαίρεση του μπαλονιού.

Στην πρώτη επίσκεψη καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό και οι ασθενείς συμπληρώνουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο. Στη συνέχεια ενημερώνονται για το πρόγραμμα, τη διαδικασία τοποθέτησης του γαστρικού μπαλονιού και τον τρόπο λειτουργίας του. Πριν την επέμβαση οι ασθενείς υποβάλλονται σε ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις, λιπομέτρηση, μέτρηση του βασικού μεταβολισμού ηρεμίας (RMR) και 24ωρη καταγραφή της ημερήσιας φυσικής δραστηριότητας. Οι μετρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό της μετέπειτα αγωγής. Στην υποστήριξη του ασθενούς συμετέχουν επίσης ψυχολόγος και διατροφολόγος. Ο ασθενής παρακολουθείται από τους ειδικούς της υποστηρικτικής ομάδας τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συμπεριφορικής θεραπείας (ατομικό ή ομαδικό) η παρακολούθηση γίνεται ανα δεκαήμερο.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΒ

  1. Ενημέρωση - Επιλογή ασθενών
2. Εργαστηριακές μετρήσεις
  3. Τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού
  4. Τακτική παρακολούθηση
  5. Υποστήριξη
   Διαιτολογική
   Γνωσιακή & Συμπεριφορική θεραπεία

  MONIMH απώλεια βάρους

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
 
  Tι ακολουθεί μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού;  
 

Μετά την τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού ακολουθεί μια περίοδος 3 – 4 ημερών με στομαχικές διαταραχές. Στο διάστημα αυτό η σίτηση γίνεται μόνο με υγρά. Ο ύπνος ανακουφίζει τα συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων πέραν των 4 ημερών ή εάν νιώσετε έντονη αδυναμία, ή στομαχικούς πόνους.  

Για όσο διάστημα παραμείνει το γαστρικό μπαλόνι, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν κάποιο αντιόξινο σκεύασμα (πχ Zantac, Losec κλπ) για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του στομάχου. 

Μερικές φορές η παρουσία του μπαλονιού στο στόμαχο μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που είχαν και στο παρελθόν επεισόδια ΓΟΠ. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου μετά το φαγητό και αναγωγή της τροφής. Για να αντιμετωπίσετε τη ΓΟΠ αποφύγετε την κατάκλιση για 3 τουλάχιστον ώρες μετά το φαγητό. Ένα φάρμακο που θα βοηθήσει σε περίπτωση ΓΟΠ είναι το Primperan. Πάρτε ένα χάπι μισή ώρα πριν το φαγητό. 

Φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών όπως Voltaren, Mesulid, Aspirin κλπ, δημιουργούν σοβαρό ερεθισμό στο στομάχι. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για την αναλγητική τους δράση. Μην χρησιμοποιείτε τέτοια φάρμακα χωρίς πρώτα να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Όταν χρειαστείτε κάποιο αντιπυρετικό ή αναλγητικό, προτιμείστε Depon ή Panadol.  

Το γαστρικό μπαλόνι επιβραδύνει την κένωση του στομάχου. Όταν οι τροφές παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στομάχι υφίστανται ζύμωση με παραγωγή αερίων και έχουν σαν αποτέλεσμα δύσοσμες ερυγές (ρεψίματα). Για να προλάβετε αυτή την κατάσταση, πίνετε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό 4 ώρες μετά τα γεύματα και οπωσδήποτε 2 ποτήρια νερό πριν τη βραδινή κατάκλιση. Με τον τρόπο αυτό "ξεπλένεται" το μπαλόνι από τα υπολείμματα τροφών. 

Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να παρατηρηθούν επεισόδια διάρροιας. Όταν υπάρξει διάρροια που επιμένει για περισσότερο από 2 μέρες, είναι απαραίτητη η ιατρική εκτίμηση και πιθανώς κάποια αγωγή. 

Η εγκυμοσύνη αντενδείκνυται για τους επόμενους 6 μήνες μέχρι την τελική σταθεροποίηση του βάρους. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης το γαστρικό μπαλόνι πρέπει να αφαιρεθεί.

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  
  Γενικές οδηγίες.  
 

Το γαστρικό μπαλόνι προκαλεί περιορισμό της όρεξης και μια σημαντική απώλεια βάρους που μερικές φορές μπορεί να φθάσει μέχρι και 30 κιλά. Η περίοδος απώλειας βάρους διαρκεί  5 - 6 μήνες, όσο περίπου είναι και η διάρκεια παραμονής του γαστρικού μπαλονιού. Από τον τρίτο όμως μήνα η όρεξη σταδιακά επανέρχεται και η απώλεια βάρους δεν είναι ραγδαία όπως τον πρώτο καιρό. Στην περίοδο αυτή οι ασθενείς χρειάζονται ενθάρρυνση, προγραμματισμό και κανόνες για να επιμείνουν στο στόχο τους. Επιπλέον, η υποστήριξη και η εκπαίδευση είναι απαραίτητα και για το λόγο ότι άν δεν ληφθεί μέριμνα για την μετέπειτα διατήρηση του αποτελέσματος, το βάρος θα ανακτηθεί μέσα σε λίγους μήνες με την αφαίρεση του μπαλονιού. Η αμέλεια, η άγνοια και η κακή πληροφόρηση είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες αποτυχίας με γαστρικό μπαλόνι. Για να εξασφαλιστεί ένα καλό αποτέλεσμα που θα διατηρηθεί, η τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού πρέπει να συνδυαστεί με ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και στην καθημερινότητα του ατόμου. Αυτό δεν  είναι εύκολο ούτε  απλό, γιατί οι  συνήθειες και το περιβάλλον του παχύσαρκου ατόμου διαμορφώνονται σύμφωνα με τη νόσο. Για να ανατραπούν οι ισορροπίες, οι αλλαγές  θα πρέπει να γίνουν  σταδιακά και  με  καθοδήγηση. Με το πρόγραμμα ΒΙΒ  οι ασθενείς θα έχουν τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της υποστηρικτικής ομάδας που παρεμβαίνει για να καθοδηγήσει και να ενισχύσει την προσπάθειά τους. Οι ειδικοί της υποστηρικτικής ομάδας θα είναι κοντά στον ασθενή γιατί εκτός απ' το γαστρικό μπαλόνι, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται ενθάρρυνση και γνώση για να πετύχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Τα παρακάτω δεν είναι απλές συμβουλές που δίνονται τυπικά σ' ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αποτελούν στόχους που πρέπει  να κατακτήσει ο ασθενής με τη βοήθεια της υποστηρικτικής ομάδας. 

Αλλαγές γίνονται μόνο σταδιακά.

Οι αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή πρέπει να είναι σταδιακές γι αυτό χρειάζεται υπομονή. Θα πετύχετε μόνο αν οι αλλαγές γίνονται σταδιακά γιατί οι ξαφνικές αλλαγές συνήθως δεν διατηρούνται επί μακρόν. Για να μειώσετε για παράδειγμα τη ζάχαρη στον καφέ ή στο τσάι σας μειώστε σταδιακά την ποσότητα. Έτσι είναι πιο εύκολο να συνηθίσετε μια νέα γεύση και το αποτέλεσμα θα διατηρηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τη σωματική εξάσκηση. Είναι προτιμότερο να αρχίσετε με ένα ήπιο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει περιπάτους και ελαφρές ασκήσεις μικρής διάρκειας πριν καταλήξετε στο γυμναστήριο.

Κινητοποιηθείτε.
Αποφύγετε την απομόνωση, την πολύωρη αδράνεια και την παραμονή στο σπίτι. Βρείτε αφορμές να βγαίνετε, όπως πχ μια δεύτερη δουλειά ή γίνετε μέλη κάποιου συλλόγου. 
Οργανωθείτε.
Οργανώστε τις καθημερινές δουλειές και υποχρεώσεις σας έτσι ώστε να μην έχετε χρόνο για τσιμπολόγημα. Βρείτε πράγματα που έχουν για σας ενδιαφέρον και ασχοληθείτε μ' αυτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν χρειαστεί αλλάξτε ακόμα και εργασιακό περιβάλλον. 
Αποφύγετε τους πειρασμούς.
Το φαγητό έξω.. παχαίνει!

Όταν τρώμε εκτός σπιτιού, ξεχνάμε κάθε απόφαση για δίαιτα και υγιεινή διατροφή και του… δίνουμε και καταλαβαίνει. Αυτό αποδεικνύει μία νέα αμερικανική μελέτη, που έδειξε ότι φαγητό εκτός σπιτιού σημαίνει τουλάχιστον 200 έως 300 θερμίδες επιπλέον – αλλά και 10 έως 16 έξτρα γραμμάρια λίπους.
Ερευνητές της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Τέξας βρήκαν ότι χάνουμε τον έλεγχο και καταναλώνουμε πολύ φαγητό στα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, όπου κατα συνθήκη το φαγητό είναι ανθυγειινό και οι μερίδες μεγάλες. Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν εθελοντές που έτρωγαν πολύ αλλά και άτομα που έκαναν δίαιτα, έδειξε ότι και οι μεν και οι δε έτρωγαν συχνά εκτός σπιτιού, καταναλώνοντας σε κάθε τους έξοδο τουλάχιστον 200 έως 300 θερμίδες περισσότερες απ’ όσες όταν έτρωγαν στο σπίτι. Η επικεφαλής της έρευνας αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Ώστιν, δρα Γκαίηλ Μ. Τίμερμαν, τόνισε: «Το γεγονός ότι χάνει κανείς τον έλεγχο όταν τρώει σε εστιατόρια, είτε κάνει δίαιτα είτε όχι, αντικρούει την πεποίθηση ότι τα “επεισόδια” πολυφαγίας αποτελούν ιδιωτική υπόθεση. Τα θαυμάσια εδέσματα των εστιατορίων θέτουν σε αληθινή δοκιμασία τον έλεγχο κάθε ανθρώπου και είναι προφανές ότι οι περισσότεροι υποκύπτουμε».

Αποφύγετε να εκτίθεστε σε πειρασμούς. Μην επισκέπτεστε συχνά μέρη και καταστήματα όπου υπάρχουν τρόφιμα (πχ φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, super market). 

Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητά σας.

Στον εργασιακό χώρο μη χρησιμοποιείτε ασανσέρ αλλά ανεβαίνετε με τα σκαλιά. Μην παρκάρετε κοντά στον τόπο που θέλετε να πάτε αλλά λίγο πιο μακριά. Περπατήστε γρήγορα μέχρι εκεί που θέλετε να πατε. Περπατάτε με γρήγορο ρυθμό όποτε μπορείτε. Μετά το γεύμα ένας περίπατος με σχετικά γρήγορο βήμα θα συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Ακόμα και όταν εργάζεστε στο σπίτι, προγραμματίστε ένα διάλλειμμα για περίπατο.

Όχι διασκέδαση με φαγητό.

Διασκέδαση με φαγητό και γεύματα μπροστά στην τηλεόραση είναι από τα σπουδαιότερα λάθη. Το φαγητό δεν πρέπει να γίνεται διασκέδαση, γιατί τότε αποκτά "αντικαταθλιπτικές" ιδιότητες, με αποτέλεσμα όποτε βρισκόμαστε σε stress να νιώθουμε την ανάγκη να φαμε. Ανάλογο αποτέλεσμα έχει και ο συνδυασμός φαγητού και τηλεόρασης που μας "εκπαιδεύει" στην μηχανική (ασυνείδητη) κατανάλωση τροφής. Για παράδειγμα σκεφτείτε το εξής: Γιατί οι θεατές του κινηματογράφου εφοδιάζονται με ποπ-κορν και άλλα snacks, αν όχι από συνήθεια;

 

 
 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
   
  Η διαιτητική αγωγή.  
 

Ξεκινώντας το πρόγραμμα ΒΙΒ πρέπει να είστε έτοιμοι για μερικούς περιορισμούς στη διατροφή. Τροφές και snacks που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή λίπους πρέπει να αποφεύγονται. Τέτοιες τροφές είναι οι χυμοί φρούτων, γλυκίσματα, μπισκότα, κέικ, μαρμελάδες, μέλι, σοκολάτα, τσιπς και πίτες. Αποφεύγετε επίσης τα τυριά και τα κρέατα με ψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (αρνί, χοιρινό) και τα αλκοολούχα ποτά γιατί ερεθίζουν το στομάχι και σχεδόν πάντα περιέχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων. Αντίθετα οι σαλάτες και τα φρέσκα λαχανικά είναι απαραίτητα στο διαιτολόγιό σας. Μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού η διατροφή εξελίσσεται σταδιακά από υδρική σε κανονική σίτιση. Τις πρώτες δέκα μέρες περισσότερη σημασία έχει η επαρκής πρόσληψη υγρών και πρωτείνης για να αποφύγουμε την αφυδάτωση και τον μυικό καταβολισμό. Στη συνέχεια το διαιτολόγιο εμπλουτίζεται, αλλά υπάρχουν και περιορισμοί. Τρόφιμα με ψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος καθώς επίσης αλκοολούχα ποτά και snacks, απαγορεύονται. Αντίθετα σαλάτες και φρέσκα λαχανικά είναι απαραίτητα στοιχεία για το διαιτολόγιό σας. Ο διατροφολόγος θα ασχοληθεί με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις σας και θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε σταδιακά τη δίαιτά σας έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σας χάνοντας βάρος.

Σε γενικές γραμμές, ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες διατροφής:

 
 • Τρώτε μόνο όσο χρειάζεται για να μην πεινάτε. Χρησιμοποιήστε μικρό πιάτο για να περιορίσετε την ποσότητα. Το κάθε γεύμα πρέπει να συμπεριλαμβάνει χόρτα ή λαχανικά στο 1/3 της ποσότητας.

 • Δώστε τουλάχιστον 30 λεπτά χρόνο στα γεύματά σας. Απολαύστε το φαγητό σας τρώγωντας αργά και μασώντας καλά την κάθε μπουκιά.

 • Μην ξεπερνάτε τα 4 γεύματα ημερησίως. Η ποσότητα τροφής ανά γεύμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 gr. Μην τρωτε από συνήθεια και μην επισκέπτεστε το ψυγείο επειδή δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε.

 • Αποφύγετε τη ζάχαρη, τα σακχαρούχα ποτά (χυμούς, αναψυκτικά) και γενικά τα γλυκίσματα. Οι τροφές αυτές δεν δημιουργούν κορεσμό, διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης και σύντομα θα ξαναπεινάσετε.

 • Πίνετε τουλάχιστον 1½ λίτρο νερού καθημερινά στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Καταναλώστε ελεύθερα αναψυκτικά light, καφέ και αφεψήματα.

 • Μην καταναλώνετε υγρά στη διάρκεια ενός γεύματος γιατί επιταχύνετε την κένωση του στομάχου. Πιείτε ένα ποτήρι νερού μισή ώρα πριν το γεύμα και ένα με δύο ποτήρια δύο ώρες μετά.

 • Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Αν κάποια στιγμή πεινάσετε προτιμείστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή φρούτα.

 • Μην τρώτε ποτέ αργά το βράδυ. Περιμένετε δυο τουλάχιστον ώρες πριν ξαπλώσετε.

 • Αυξήστε την καθημερινή σας φυσική δραστηριότητα. Περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά.

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η αλλαγή της διατροφής προκαλεί συνήθως αέρια και δυσκοιλιότητα τις πρώτες 3 – 6 εβδομάδες. Για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα χρησιμοποιείστε το σκεύασμα Duphalac σε δόση 3 κουταλιές σούπας ημερησίως.

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η χρήση γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη (Caderel) μπορεί να προκαλέσει ισχυρό αίσθημα πείνας (λιγούρα). Στις περιπτώσεις αυτές η ασπαρτάμη πρέπει να διακόπτεται.

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  
  Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης.  
 

Κανείς δεν είπε ότι οι αλλαγές στο φαγητό και τις συνήθειες είναι εύκολη υπόθεση, αλλά χωρίς αυτές το αποτέλεσμα θα είναι πρόσκαιρο. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται εκτός απ' το γαστρικό μπαλόνι, γνώση και ενθάρρυνση για να πετύχουν. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίστε και να συζητήσετε με τον ψυχολόγο τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές που έχουν σχέση με την εικόνα του σώματός του και το φαγητό. Η ομαδική θεραπεία δίνει την ευκαιρία στο άτομο να μοιραστεί αλλά και να αντλήσει κουράγιο από τη συλλογική προσπάθεια των υπολοίπων μελών μιάς ομάδος. Για όσους δεν επιθυμούν να μοιραστούν, η ατομική θεραπεία δίνει την ευκαιρία να διερευνηθούν σε πιο προσωπικό επίπεδο τα συναισθήματα. Οι συνηθέστερες ψυχοθεραπευτικές τακτικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι οι παρακάτω: 

Γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία.

Η γνωσιακή θεραπεία στοχεύει στην αλλαγή των δυσλειτουργικών καταστάσεων του ασθενούς που σχετίζονται με την εικόνα του σώματός του. Η συμπεριφορική προσέγγιση βασίζεται στην αρχή ότι πολλές καθημερινές συνήθειες είναι δυνατό να τροποποιηθούν με τη διαδικασία της επανάληψης - μάθησης. Η προτεινόμενη θεραπεία περιλαμβάνει την σύνθεση συμπεριφορικών και γνωσιακών τεχνικών. Με την επανάληψη κανόνων, την αυτοπαρατήρηση και την εξεύρεση πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των στρεσογόνων ερεθισμάτων, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αναθεωρηθεί η σχέση του ατόμου με το φαγητό. Είναι μια ενεργητική διαδικασία, ημιδομημένη και εστιασμένη στο πρόβλημα, στο εδώ και τώρα και στο μέλλον, όχι στο παρελθόν. Ο ασθενής θα βοηθηθεί ώστε: 

 • Να αναγνωρίσει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θέλει να χάσει βάρος.
 • Να αντιμετωπίζει τα εσωτερικά και τα εξωτερικά ερεθίσματα που τον οδηγούν σε βουλιμικά επεισόδια.
 • Να έχει μεγαλύτερο αυτοέλεγχο για τη ρύθμιση της διατροφικής του συμπεριφοράς. 
 • Να εκπαιδευτεί σε στρατηγικές πρόληψης της βουλιμίας.
 • Να βρεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Ο δρόμος είναι πιο εύκολος όταν υπάρχει συμπαράσταση σε μια τόσο δύσκολη και μακρόχρονη προσπάθεια.

Transdiagnostic approach:

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων εμφανίζει άτυπη διαταραχή της διατροφής που δεν μπορεί να διαγνωστεί σαν βουλιμία. Επίσης κάποια άτομα μπορεί να παραλλάσουν κατά περιόδους τη συμπεριφορά τους. Στις περιπτώσεις αυτές προτιμούμε να επιλέγουμε τις παρεμβάσεις μας με βάση τη συνολική εκτίμηση των δυσκολιων του ατόμου και όχι τη διάγνωση. Σε περιπτώσεις επιπλεγμένες και με άλλα προβλήματα όπως κατάθλιψη ή άγχος (moderate depression or anxiety) η αντιμετώπιση γίνεται με παρεμβάσεις γνωστικής συμπεριφορικής προσεγγισης.

Θεραπεία σχημάτων        

Η θεραπεία σχημάτων ειναι πιό αποτελεσματική όταν υπάρχουν βαθιά συναισθήματα μειονεκτικότητας, δυσκολια στον έλεγχο των παρορμήσεων, τελειοθηρία, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και άλλα. Όταν δηλαδή υπάρχουν αυτοκαταστροφικά σχήματα ζωής. Το κάθε σχήμα ζωής έχει μια αναγνωρίσιμη ρίζα στην παιδική συνήθως ηλικία. Η θεραπεία σχημάτων αποσκοπεί στον προσδιορισμό αυτών των παγίδων και στην ανάπτυξη διαφορετικών στρατηγικών για την επίλυση τους. Η θεραπεία σχημάτων συγκεντρώνει και οργανώνει τα καλύτερα στοιχεία της γνωστικής συμπεριφορικής, ψυχαναλυτικής προσεγγισης και της θεραπείας Γκεστάλτ σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Διάρκεια της ψυχοθεραπείας

Η διάρκεια της θεραπείας των διαταραχών διατροφής είναι περίπου 20 συνεδρίες. Ωστόσο σε περιπτώσεις που υπάρχουν και άλλες δυσκολίες μπορεί να χρειαστούν περισσότερες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ο αριθμός των συνεδριών θα αποφασισθεί στην αρχική εκτίμηση.

 

 

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  
  Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας και η άσκηση.   
 

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης είναι σημαντικός για τη σταθεροποίηση κάθε απώλειας βάρους, γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αυξήσουμε τις καύσεις του οργανισμού και την κατανάλωση ενέργειας. Έχει αποδειχθεί ότι 45 - 60 λεπτά καθημερινής αεροβικής άσκησης (πχ τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, ομαδικά αθλήματα) αυξάνουν την μέση κατανάλωση ενέργειας, ελαττώνουν την όρεξη και το άγχος, βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και δημιουργούν αισιοδοξία και ψυχική ευφορία. Όταν η διαιτητική αγωγή συνδυάζεται με άσκηση, η πιθανότητα να διατηρηθεί μόνιμα μια απώλεια βάρους τριπλασιάζεται. Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται ότι έχει ο συνδυασμός αεροβικής και αναερόβιας άσκησης. Η αναερόβια άσκηση (βάρη) αυξάνει τη μυϊκή μάζα και την καθημερινή κατανάλωση ενέργειας. Στο πρόγραμμα ΒΙΒ ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης αλλά και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιήστε περισσότερο το σώμα σας με φυσικό τρόπο χωρίς να φυγοπονείτε. Άν είναι δυνατόν, δώστε στον εαυτό σας 40-60 λεπτά χρόνο κάθε δεύτερη μέρα για άσκηση. Οι εύκολες λύσεις όπως για παράδειγμα η «παθητική γυμναστική» με ηλεκτρονικούς νευρομυικούς διεγέρτες, δεν έχει κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα.  

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η άσκηση πρέπει να γίνεται τακτικά και προγραμματισμένα και όχι ευκαιριακά. Στην αντίθετη περίπτωση η προσπάθεια στερείται αποτελέσματος, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού.

 
 
   
     
 
Copyright 2005 GOMED LTD | Hosted by the WEBPOWERLast updated 08/2007